Merinowol

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws
  • Bericht reacties:0 Reacties

De geheimen van merinowol

“Voor mij geen wol hoor, dat kriebelt zo.” De eerste associaties met wol zijn voor velen vaak niet zo goed. Ja, het is lekker warm, maar dan houdt het al snel op met de voordelen. De wol van het merinoschaap is echter beduidend anders, en overtreft zelfs synthetische stoffen als het gaat om positieve eigenschappen.

Je raadt het al; merinowol zorgt niet voor jeuk. Maar dat is lang niet alles. Het houdt je warm in de winter, maar is tegelijk ademend en lichtgewicht. Het houdt je ook koel in de zomer. De unieke samenstelling van deze wol zorgt ervoor dat je niet snel zult zweten en dus ook minder snel onfrisse geuren verspreidt. Daarnaast is het uiteraard een natuurproduct en dus biologisch afbreekbaar. Omdat het mooi in model blijft is het ook erg geschikt om aan een ander door te geven. Bovendien vergt dit type wol weinig onderhoud.

Ook Pluys heeft sinds kort enkele producten van merinowol in haar assortiment; bodywarmers van Moonrise en tevens een aantal shirts van Molo, alle unisex. De pasvorm sluit mooi aan op de huid en is daarom ook ideaal als onderkleding. Het product is iets duurder dan de synthetische alternatieven, maar dat betaalt zich in kwaliteit op den duur meer dan terug.

Maar, zeg je misschien, ik hoor ook wel eens dat dit voor schapen heel vervelend is en veel pijn doet.
In sommige gevallen klopt dat inderdaad. Dit noemen ze ‘mulesing’.

Om te voorkomen dat het achterste van het schaap vies wordt, en die wol teveel verkleurd en er beestjes in komen, passen veel Australische boeren mulesing toe. Mulesing is het wegsnijden van huid rond het achterste van het schaap, dit doen ze vaak zonder verdoving. Zonder huid zal het achterste minder snel vies worden omdat er geen urine en ontlasting in de wol blijft hangen, zo worden er ook minder vliegen aangetrokken. Het verwijderen van de huid wordt meestal tegelijkertijd gedaan met het afknippen van de staart en eventuele castratie, dit allemaal zonder verdoving. Auw auw.

Bij Pluys zijn de items van merinowol ‘mulesingfree’. Wat betekent dat de wol dus niet met deze wrede praktijken zijn verkregen. Er zijn namelijk andere manieren om de wol goed van de schapen te krijgen zonder dat ze daar infecties aan over houden. Deze wol is wel weer iets duurder dan mulesing merinowol, maar dan heb je ook wat!

Geef een reactie